Eleccions franceses (2) - Primera volta


 Ja hi tornem... Macron i Le Pen a la segona volta. Era d'esperar...

Assistim a la pràctica desaparició dels partits que han sigut la base de la república en els darrers decennis: Les Republicains (dreta més o menys civilitzada) i Partit Socialista Francès (esquerra, esquerra?).

Tots dos amb resultats sota el 5% (LR 4,7% i PSF 1,77%) vol dir que estàn endeutats fins al coll ja que l'estat no pagarà les despeses de campanya. Ja es van començar a destripar diumenge a la nit i el seu futur és prou incert.

Les Republicains té una mica el problema del PP: Han acollit tot l'espectre de la dreta i han acabat amb gent massa diversa que no es pot posar d'acord. Tenen gent que estaria molt millor amb Le Pen i alguns que han expressat simpaties per Zemmour. I per altra banda gent que no dubta en demanar el vot per Macron a la segona volta per evitar de totes totes que Le Pen arribi a la presidència. 

A l'esquerra, com sempre, no s'entenen de cap manera entre els diferents partits i son incapaços de fer aliançes que els podrien haver dut a la segona volta davant Macron. És un problema crònic en les esquerres franceses...catalanes i espanyoles. 


El resultat d'aquesta situació és que els francesos han d'optar entre el déjà-vu d'en Macron i el populisme de Marine Le Pen. I cadascú té el seu públic. Simplificant molt, Macron és apreciat pels a qui les coses els van raonablement be, i Marine Le Pen als que els costa tirar endavant. I cada cop hi ha mes francesos als que els costa molt arribar a final de mes i les solucions simples (i possiblement molt equivocades o de mala fe) de Le Pen els atreuen.

Podem tenir un seriós disgust a França... i a Europa. 


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada