Eleccions franceses (i 3) - Alleujament

 Ja tenim nou president! Bé, nou no gaire però s'ha aconseguit apartar una vegada mes l'extrema dreta de la presidència de la Republique. 

Se l'aparta, però amb menys marge que les darreres eleccions (2017) on 2 terços van votar Macron. Ara es queda amb 58%. Això es vendrà per els populistes de Le Pen com gairebé una victòria, com ja van començar a fer ahir a la nit. 

Macron haurà de fer molts esforços per no donar la propera el·lecció als populistes. Ha perdut força vots de l'esquerra que ja no es preocupa de frenar Le Pen sinó que directament la vota. I a les illes, Còrsega inclosa, guanya de llarg el populisme. 

França es va convertint de mica en mica, segurament com bona part del món dit occidental, en un país de dues velocitats, els que viuen raonablement be, tenen algun estalvi i el futur no gaire negre i els demès, que van tirant sense saber gaire com acabaran el mes, endeutant-se i sense futur. 

Els populistes (o extrema dreta, digueu-ne com volgueu) estan ben arrelats als segons. Els proposen solucions ràpides com "Us augmentarem el sou del 10%" (l'estat no signa els fulls de salari, només pels funcionaris) , "Farem marxar els estrangers que us prenen la feina" (l'atur és força baix i falten molts treballadors en la major part de la industria). Aquestes promeses no estan mai fonamentades en xifres realistes, però sembla que els votants s'agafarien a qualsevol cosa que els doni una mica d'esperança encara que estigui basada en mentides.

Per altra banda, Macron sembla treballar només per la meitat de francesos que van be. La resposta de l'estat durant la pandèmia prova que no és gaire així i que ha fet un esforç per mantenir tothom si mes no amb el cap fora de l'aigua. El problema de Macron potser és que comunica d'una manera una mica professoral i això és molt mal rebut per molta gent. I que no té una ideologia gaire marcada, prové d'una barreja del socialisme i d'elits de les Grans Escoles que és força confusa i vista amb molta desconfiança. Tampoc ha fet gran cosa per la transició ecològica que ens cau a sobre, tan si volem com si no. Però això no el diferencia dels altres dirigents europeus i mundials, ningú està fent res

En qualsevol cas, de moment, només de moment, els francesos i el munt d'estrangers que vivim a França ens hem tret de sobre un partit que ens hauria volgut fer sortir de l'Unió Europea (potser no directament, però sabotejant els organismes i saltant-se les resolucions), hauria enfonsat i aïllat l'economia del país, hauria tancat fronteres i enviat a casa una bona part dels immigrants amb l'excusa que treuen la feina dels francesos i que no s'adapten a la manera de vida del país.

A veure quan tarda la Marine a re-activar els seus estimats "Gilets Jaunes"... Ja cansa...


Comentaris